Blog

Vrijdag in Meldpunt: houtkachels vervuilender dan gedacht

1 september 2020 by in Geen categorie
Vrijdag in Meldpunt: houtkachels vervuilender dan gedacht

Een open haardvuurtje associëren veel mensen met warmte en gezelligheid. Toch blijkt het stoken van hout vervuilender dan we denken. De fijnstof die daarbij vrijkomt is schadelijk voor zowel voor omwonenden als voor de stoker zelf. De protesten tegen houtrook nemen dan ook toe. Maar kan je iemand verbieden om de open haard aan te steken? Het is te zien in Meldpunt op vrijdag 6 december om 19.05 uur bij MAX op NPO 2.

Uit onderzoek blijkt dat je beter pal naast een snelweg kan wonen dan in een wijk waarin veel hout wordt gestookt, stelt onderzoeker Lars Hein, hoogleraar Ecosysteemdiensten en Milieuveranderingen. Als in een woonwijk op meerdere plekken wordt gestookt, leidt houtstook tot 39 procent van de lokale fijnstofuitstoot.

Bob Sikkema heeft al tien jaar last van de rook uit houtkachels die zijn buren fanatiek stoken. Nu hij weet hoe schadelijk de fijnstof is die in houtrook zit, is hij helemaal klaar met het gestook. Een gesprek met de buren heeft weinig opgeleverd.

Paula Dias heeft twee open haarden in huis die ze graag stookt. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook omdat haardvuur een lekkerdere warmte afgeeft dan centrale verwarming. Zij denkt dat het wel meevalt met het gevaar van houtrook, als je maar droog hout gebruikt.

Het RIVM heeft dit jaar het stookalert ingevoerd. Bij weinig wind, vooral in combinatie met mist of lage bewolking, adviseren zij per provincie niet te stoken, zoals in Noord-Nederland afgelopen weekend. Maar een stookverbod is dat niet. Moeten er duidelijkere regels komen voor het stoken van houtkachels en allesbranders? Of is dat overdreven? In de studio reageren longarts Hans in ’t Veen en Gert Kooij van de stichting NHK; de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche.

Ketelhuur
Edward Chen heeft in zijn bedrijfspand een gehuurde verwarmingsketel van installatiebedrijf Feenstra. Omdat de ketel stuk is, en niet meer te maken, wil meneer Chen dat het installatiebedrijf hem vervangt. Dit gebeurt niet, sterker nog: Feenstra stuurt meneer Chen een gepeperde rekening. MAX Ombudsman Rogier de Haan onderzoekt de zaak.

We helpen u graag!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via telefoon of vul het contactformulier in.

    Cart